Examenvrees, blokkade om te presteren

 Overmatige examenangst belemmert het ontspannen toeleven naar en een toets/tentamen, een rijexamen of theorie examen, het maken van testen of andere beoordelings- of beslissing momenten.

Vaak wordt voor deze klacht de term faalangst gebruikt. Het gaat bij examenvrees om een vorm van faalangst die gebonden is aan toetsingsmomenten. Het kan goed zijn dat mensen met examenvrees buiten deze situaties niet faalangstig zijn. Heel erg bang zijn voor examens kan de levensloop en carrière nadelig beïnvloeden.

Diegenen die onrustig blijven voor examens of beoordelingsmomenten, presteren vaak minder dan ze eigenlijk in hun mars hebben. Anderen waarvan de resultaten voldoende of goed zijn, kunnen eveneens lijden onder de druk om te moeten presteren. Ze kunnen niet los komen van hun angstgedachten en de kans om te falen.

Cognitieve gedragstherapie is de aangewezen behandeling voor deze angstklacht, soms in combinatie met EMDR. De prognose is gunstig.

U krijgt individuele begeleiding door een coach en als dit nodig zou zijn van een gespecialiseerde psycholoog.

De behandeling richt zich op:

  • Informatie over de behandeling van examenvrees

  • Bewezen effectieve technieken om examenangst te verminderen

  • Praktijkoefeningen

  • Evaluatie en advies

  • Als u door uw examenvrees veel situaties bent gaan vermijden, wordt u tijdens de therapie praktisch geholpen bij het wegnemen van onwenselijke vermijdingen.

Wilt u vrijblijvend aanvullende informatie?

Stuur uw mail naar info@dekinkelderrijopleidingen.nl

of bel: 085 06 06 113 (lokaal tarief).

Gerelateerde angsten