Autisme en autorijden

Autisme: zo zit het met rijlessen en je rijbewijs

Met autisme moet je aan dezelfde eisen voldoen voor het behalen van je rijbewijs als ieder ander. Alleen de weg ernaar toe en de begeleiding is nét wat anders. De uitdagingen voor autisme en autorijden liggen in het snel verwerken van informatie, vooruit plannen in het verkeer en het herkennen van samenhang.

De Kinkelder Rijopleidingen voor mensen met autisme

Heb je ADHD, ADD, PDD-NOS, Asperger of een andere vorm van autisme? Dan leer en denk je op een andere manier dan iemand die dat niet heeft.

Er bestaan nogal wat vooroordelen over mensen met autisme en ADHD, zo ook op gebied van rijlessen en deelname aan het verkeer. De mate waarin mensen met autisme of ADHD in het verkeer hinder ondervinden van hun aandoening verschilt per persoon. Er zijn mensen met ADHD of autisme die geen enkele hinder ondervinden bij het halen van hun rijbewijs, maar er zijn ook mensen waarbij de stoornis zo ernstig is dat het CBR geen verklaring van geschiktheid afgeeft. Daarom moeten we een rijtest doen bij het CBR.

Wij bij De Kinkelder Rijopleidingen begrijpen dat autisme en autorijden om een andere manier van leren vraagt. Onze speciaal opgeleide rij-instructeurs spelen hierop in door rijlessen een vaste structuur te geven en rustig op te bouwen. Heb jij extra uitleg nodig of wil je even een momentje rust? Geen probleem, we passen alles op jouw tempo en manier van leren aan. Je krijgt per rijles duidelijke taken die passen bij jouw leerstijl.

Het verkeer is vaak druk en onvoorspelbaar en daar moet jij op reageren. En juist dit is zo lastig voor jou, wij weten hoe we daarmee om moeten gaan. Maar ook met autisme is een rijbewijs halen mogelijk, dit hebben wij al bewezen. Dus óók jij kunt gewoon je rijbewijs halen.

Gezondheidsverklaring

Ben je gediagnosticeerd met ADHD of autisme of een andere aandoening, geef dit dan direct aan. Dan moet je een zogeheten ‘Gezondheidsverklaring’ invullen. Deze verklaring bestaat uit diverse vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid en wordt door het CBR gebruikt om een verklaring van rijgeschiktheid af te kunnen geven. Heb je ADHD of autisme dan zijn er drie vragen met name van belang.

  • Er wordt gevraagd of je onder behandeling bent (geweest) voor een psychiatrische stoornis

  • Er wordt gevraagd je medicijnen gebruikt

  • Er wordt gevraagd of je nog andere aandoeningen hebt die het besturen van motorrijtuigen moeilijker maken

Als je autisme of ADHD hebt, zul je één of meerdere vragen met ‘ja’ beantwoorden. De ‘Gezondheidsverklaring’ vraag je aan op mijn.cbr.nl en wordt vervolgens bij het CBR beoordeeld. Zij bepalen of er meer informatie of onderzoek nodig is om een verklaring van geschiktheid af te geven . Dit kan bestaan uit een bezoek aan een door het CBR goedgekeurde medisch specialist en/of een rijtest. Na deze onderzoeken volgt een oordeel van het CBR of je mag deelnemen aan het praktijkexamen. De kosten van deze onderzoeken moet je zelf betalen. De rij-test bij het CBR kost een lesuur.

Let op: het doorlopen de gehele procedure kan aardig wat tijd kosten; vul dus zo snel mogelijk de Gezondheidsverklaring in op mijn.cbr.nl.

Een rijbewijs met autisme vraagt dus om heel wat extra stappen, maar bij De Kinkelder Rijopleidingen begeleiden we je graag in dit hele proces.

Wil je meteen je 1e autorijles inplannen?

Gratis proefles

De nummer 1 in specialistische rijlessenGoed voor ElkaarOmdat je altijd het beste wilt
Bij De Kinkelder Rijopleidingen ben jij aan het beste adres als je specialistische rijlessen nodig hebt (faalangst, ADD, ADHD, Autisme)Iets nieuws aanleren vergt tijd en inzet, niet alleen van de leerling maar natuurlijk ook van ons.
Teamwork dus!
Met 45 jaar ervaring en de expertise op het gebied van rijopleidingen, is De Kinkelder Rijopleidingen de beste keuze voor jouw rijopleiding